Cozonac cu rahat si ciocolată

Timp de preparare: 45 min

Portii: 10

Ingrediente:

- 1 kg făină

- 30 g drojdie proaspătă sau 8 g uscată

- 120 g zahăr brun

- 250 ml lapte

- 1 plic zahăr vanilat

- coaja rasă de la 1 portocală

- 4 gălbenușuri

- 75 g unt topit
- o linguriță de sare
- 1 lingură de ulei

Pentru umplutură:

- 200 g cremă de ciocolată din comerț

- 250 g rahat Feleacul

În plus: 1 gălbenuș și o lingură de lapte pentru uns cozonacii.

În laptele încălzit ușor se dizolvă zahărul brun, zahărul vanilat și se rade coaja de portocală. Untul se topește la cuptorul cu microunde timp de 30 secunde, peste care se adaugă uleiul. În mijlocul făinii puse într-un castron se toarnă drojdia dizolvată în 4 linguri din laptele călduț. Se lasă 5 minute să acționeze. În timp ce frământați, adăugați pe rând, încet, gălbenușurile frecate cu sare, untul și laptele. Frământați aproximativ 10 minute. Aluatul se va lăsa la dospit 2 ore.

Această compoziție este pentru doi cozonaci de o lungime de 25 cm. 

După ce și-a dublat volumul, aluatul se împarte în patru părți egale și se întind cu sucitorul în formă dreptunghiulară. Pe două dintre ele se întinde crema de ciocolată, iar pe celelalte două rahatul tăiat bucățele. Se rulează și se împletesc două câte două, să rezulte două forme de cozonac cu cremă de ciocolată și rahat. Cozonacii se așază în tăvile în care am pus hârtie de copt și se lasă încă o oră să crească, după care se ung cu ou și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 25 minute descoperiți și alte 25 minute acoperiți cu folie de aluminiu.